УПОКОЈИО СЕ СРПСКИ ПЕСНИК ДУШАН ЧОЛОВИЋ


Данас је у Београду у 85. години преминуо истакнути српски песник и члан Удружења књижевника Србије (УКС-а) ДУШАН ЧОЛОВИЋ (1934, Орашац - 2019, Београд). Школовао се у родном месту Орашцу, а затим у, Аранђеловцу и у Београду, где је завршио петоразредну Богословију "Свети Сава".
У периоду од 1984. година написао је већи број песнички књига: Завет (1984), Постоји дан (1985), Глад времена (1989), Година прва, дан први ((1994)..., Треба проговорити (1995), Боје живота (2015), Откинуто од вечности (2016), Говорим да бих заћутао (2017) и Оранице памћења (2018).
Књижевни критичар Душан Стојковић је записао у поговору једне Чоловићеве књиге да се речи-теме његових песмозбирки вежу за појмове: неба, снова, сенки,, светлости, траја и даха, чиме је њихов аутор хтео да обухвати "укупну" слику сензације, која се зове живот, како би приказао све његове боје. И њихова светлуцања у бројним и лирски вешто забележеним нијансама.
Душан Чоловић ће бити сахрањен у породичној гробници у Аранђеловцу, а о датуму сахране његова породица, супруга Дана и ћерка Гордана, благовремено ће преко медија обавестити јавност.
Нека му је вечна слава!

Извор: Зоран М. Мандић, ФБ профил

Коментари

Популарни постови са овог блога

ЈУКИО МИШИМА: СУНЦЕ И ЧЕЛИК

Витешки Ред Змаја ДЕСПОТ СТЕФАН ЛАЗАРЕВИЋ – ПРВИ МЕЂУ ЈЕДНАКИМА

Слободан Самарџић: Србија се мора извући из „западнобалканског“ логора